Διατροφή κατά την εγκυμοσύνη: τι να τρώτε;

Jun 23 , 2022

Διατροφή κατά την εγκυμοσύνη: τι να τρώτε;

Ποιες τροφές να προτιμάτε και τι να αποφεύγετε.

Είναι πλέον φανερό ότι, από τη βρεφική ηλικία έως την ενηλικίωση, η διατροφή συμβάλλει σημαντικά στον καθορισμό της καλής κατάστασης της υγείας του οργανισμού και αντιπροσωπεύει μια από τις πιο έγκυρες μορφές πρόληψης. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ποιες τροφές να προτιμάτε και ποιες να αποφεύγετε.

Τι να τρώτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να μην πάρετε βάρος;

Μια έγκυος δεν πρέπει να «τρώει για δύο» αλλά πρέπει να τρώει δύο φορές περισσότερο: πολυάριθμες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η μητέρα και το μωρό της έχουν συγκεκριμένες διατροφικές ανάγκες. Εκτός από τις αυστηρά απαραίτητες ανάγκες για την ανάπτυξη του παιδιού, η τροφή είναι κυριολεκτικά το καύσιμο για τον βασικό μεταβολισμό της μητέρας και για όλες τις κινητικές της δραστηριότητες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι απαραίτητο να δίνουμε προσοχή στις επιλογές τροφίμων, παίρνοντας επαρκή ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Για να βοηθήσετε την κατάσταση της υγείας σας στην εγκυμοσύνη και για να αποτρέψετε την υπερβολική αύξηση βάρους, ακολουθούν οι τροφές που σας χορταίνουν λόγω του πλούτου τους σε φυτικές ίνες και έχουν μέτρια πρόσληψη θερμίδων:

  • Ωμά ή μαγειρεμένα λαχανικά.
  • Φρούτα φρέσκα ή μαγειρεμένα.
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως, ιδιαίτερα στα δημητριακά (φαγόπυρο, σιτάρι, κριθάρι, βρώμη, κινόα, αμάρανθος).
  • Οσπρια.

Υπάρχουν επίσης τροφές που είναι ωφέλιμες για τον οργανισμό αλλά θα πρέπει να περιορίζονται σε ποσότητα και να κατανέμονται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, καθώς παρέχουν μη αμελητέες θερμίδες:

  • Αποξηραμένα φρούτα.
  • Αποξηραμένα φρούτα.
  • Επεξεργασμένα δημητριακά (λευκό ψωμί, λευκό ρύζι…).
  • Ζωικές πρωτεΐνες (κρέας, ψάρι, τυρί, αυγά).

Σε περίπτωση αλλεργιών ή δυσανεξιών, θα ήταν σκόπιμο να αξιολογηθούν οι κατάλληλες αντικαταστάσεις για την ευημερία της μητέρας και του μωρού της. Ακόμη και οι επαρκείς μερίδες πρέπει απαραίτητα να αξιολογούνται με βάση τα χαρακτηριστικά της μητέρας και το επίπεδο δραστηριότητάς της.

 

Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι φυσιολογικό να παίρνεις βάρος γιατί το σώμα της γυναίκας θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις για την ανάπτυξη του πλακούντα και του εμβρύου και για τα αποθέματα που είναι χρήσιμα για το θηλασμό μετά τον τοκετό. Για να περιορίσουμε την υπερβολική αύξηση βάρους, ας δούμε τώρα ποιες τροφές είναι καλύτερο να περιορίσουμε λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες ή λόγω της περιεκτικότητας τους σε ουσίες που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τον μεταβολισμό:

  • Προϊόντα ζαχαροπλαστικής (ειδικά αν είναι πλούσια σε λίπη και σάκχαρα).
  • Συσκευασμένα προϊόντα όπως σνακ.
  • Μην το παρακάνετε με τα τηγανητά αλλά προτιμήστε άλλο τρόπο μαγειρέματος (στο φούρνο, στον ατμό).
  • Ζαχαρούχα και αλκοολούχα ποτά.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να συνδυάσετε μια σωστή διατροφή με έναν ενεργό τρόπο ζωής: περπάτημα, βόλτα, κατά προτίμηση σε εξωτερικούς χώρους, ήπια γυμναστική ή ακολουθώντας συγκεκριμένα προγράμματα προπόνησης για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα.