Εγκυμοσύνη και Μεταβολισμός.

Jul 05 , 2022

Εγκυμοσύνη και Μεταβολισμός.

Τι να τρώτε για να διατηρήσετε τον σωστό μεταβολισμό πριν και μετά την εγκυμοσύνη.

Ο μεταβολισμός είναι το σύνθετο σύνολο βιολογικών δραστηριοτήτων που συντηρούν τη ζωή των κυττάρων και του οργανισμού και αντιστοιχεί σε μια συγκεκριμένη ενεργειακή δαπάνη που μπορεί να ποικίλλει από άνθρωπο σε άνθρωπο και επηρεάζεται επίσης από τη φυσιολογική ή παθολογική κατάσταση του ίδιου του σώματος. Ας δούμε μαζί πώς αλλάζει ο μεταβολισμός στην εγκυμοσύνη, μετά τον τοκετό και τι πρέπει να κάνουμε για να διατηρήσουμε τις σωστές ενεργειακές ανάγκες.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά την περίοδο μετά τον τοκετό, η γυναίκα πρέπει να αντιμετωπίσει πολλές ορμονικές αλλαγές αλλά το σώμα είναι προγραμματισμένο να ρυθμίζει καλύτερα τις ενεργειακές ανάγκες, καλύπτοντας τις ανάγκες της μητέρας αλλά και την ανάπτυξη του μωρού. Για να μην επιβαρυνθούν οι μητρικοί ιστοί και για να αποφευχθεί η υπερβολική αύξηση βάρους, καλό είναι να έχετε κατά νου ότι η είσοδος της ενέργειας που εισάγεται μέσω της τροφής πρέπει να εξισορροπείται από την ενεργειακή δαπάνη, άρα από ζωτικές λειτουργίες και κινητικές δραστηριότητες. Συνιστάται γενικά μια πλήρης, ποικίλη και εύπεπτη δίαιτα. Σε περίπτωση αλλεργιών ή δυσανεξιών, θα ήταν σκόπιμο να αξιολογηθούν τα κατάλληλα υποκατάστατα για την ευημερία της μητέρας και του μωρού της.

Πώς να διατηρήσετε τον σωστό μεταβολισμό πριν και μετά τον τοκετό

Από διατροφικής άποψης, ακολουθούν μερικές πρακτικές συμβουλές ώστε ο μεταβολισμός της μητέρας να λειτουργεί στο μέγιστο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τις πρώτες μέρες μετά τη γέννηση:

  • Πίνετε επαρκώς (τουλάχιστον 1 λίτρο έως 3 ή 4 λίτρα κατά το θηλασμό και τους θερμότερους μήνες) αποφεύγοντας το αλκοόλ ή τα ζαχαρούχα ποτά (όπως χυμούς ή ανθρακούχα ποτά).
  • Μην παραλείπετε γεύματα, αλλά μοιράζετέ τα σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα 3 + 2 (πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό στα οποία προστίθενται δύο σνακ) ή ένα μεμονωμένο πρόγραμμα 3 πλήρων κύριων γευμάτων.
  • Προσαρμόστε τις μερίδες αξιολογώντας τις σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά της μητέρας και το επίπεδο της δραστηριότητάς της.
  • Προγραμματίστε γεύματα (οργάνωση ειδών παντοπωλείου και μενού) για να αποφύγετε τους αυτοσχεδιασμούς και να τους συμβιβασμούς με σπάνια ή κακώς ισορροπημένα γεύματα.
  • Προτιμήστε φυσικά τρόφιμα και μαγειρική, περιορίζοντας τα συσκευασμένα προϊόντα. Στη λίστα αγορών καλό είναι να συμπεριλάβετε απλά τρόφιμα (φρούτα, λαχανικά, ψωμί, δημητριακά, γιαούρτι...) και να αποφύγετε να αγοράζετε comfort food (μπισκότα, σνακ, πατατάκια).
  • Τέλος, έχετε υπόψη σας ότι σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες, η πιο ωφέλιμη διατροφή για τον οργανισμό είναι η μεσογειακή διατροφή.
  • Όποτε είναι δυνατόν (εάν δεν υπάρχουν ιδιαίτερες αντενδείξεις), διατηρήστε μια καθημερινή φυσική δραστηριότητα κατάλληλη για τις ανάγκες σας και το επίπεδο προπόνησής σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και την περίοδο μετά τον τοκετό.
  • Λάβετε βοήθεια και ξεκουραστείτε το συντομότερο δυνατό για να ανακτήσετε τη δύναμη σας και να διασφαλίσετε ότι το σώμα εναλλάσσει στιγμές ανάκαμψης για να μπορέσει να παράγει ενέργεια την κατάλληλη στιγμή.

Τι να τρώτε σε περίπτωση αθλητικής δραστηριότητας

Γενικά, 3 καλά δομημένα γεύματα την ημέρα είναι αρκετά για να διατηρήσουν το σώμα ενεργό και υγιές. Λάβετε όμως υπόψη σας ότι πριν από κάθε σωματική δραστηριότητα καλό είναι να τρώτε μικρά σνακ για να πάρει ο οργανισμός λίγο ‘καύσιμο’. Από έναν ήπιο περίπατο έως δομημένες αθλητικές δραστηριότητες, μπορεί να είναι αρκετό να εισαγάγετε εισροές ενέργειας όπως: μια χούφτα ξηρούς καρπούς ή 2-3 κύβους μαύρης σοκολάτας ή 1 χυμό εσπεριδοειδών, που μπορούν να αποτρέψουν συγκεκριμένα την υπογλυκαιμία και την μυϊκή κόπωση. Καλό είναι επίσης να λάβουμε υπόψη ότι η κινητική δραστηριότητα, ειδικά αν είναι σε μέτριο-έντονο επίπεδο, αυξάνει την αίσθηση του κορεσμού καθώς απελευθερώνεται η αδρεναλίνη και ο γλυκαιμικός δείκτης παραμένει πιο σταθερός όλη την ημέρα.