Η ανάπτυξη του νεογνού στους 7 μήνες.

Jun 28 , 2022

Η ανάπτυξη του νεογνού στους 7 μήνες.

Με τον έβδομο μήνα μπαίνουμε στην καρδιά του απογαλακτισμού ενώ κάποιες δεξιότητες όπως το να κάθεται μόνο του εμπεδώνονται και άλλες, όπως το μπουσούλημα, αρχίζουν. Υπενθυμίζοντας πάντα ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό και έχει τουςς δικούς του χρόνους, ας δούμε τώρα ποια είναι τα κύρια επιτεύγματα ενός νεογέννητου στους 7 μήνες και πώς μπορεί να βοηθήσει το παιδί στην κινητική και γνωστική-συναισθηματική ανάπτυξη.

Τι κάνει ένα μωρό στους 7 μήνες;

Αν στην πρώτη περίοδο η ανάπτυξη του νεογέννητου ήταν πραγματικά γρήγορη και ορατή, τώρα θα μπορούσε να επιβραδυνθεί και, ακόμα κι αν συνεχιστεί, θα μπορούσε να γίνει λιγότερο εμφανής.

Από κινητικής άποψης το μωρό στους 7 μήνες είναι γενικά σε θέση να:

  • Κάθεται μόνο του, με ή χωρίς στήριγμα πλάτης για προστασία, όπως ένα μαξιλάρι Boppy.
  • Δείχνει τα πόδια του και σπρώχνει τον εαυτό του.
  • Ξεκινάει να σέρνεται ή να μπουσουλάει.
  • Περνάει αντικείμενα από το ένα χέρι στο άλλο και το ακολουθεί με τα μάτια του.

Το γεγονός ότι το παιδί αρχίζει να κινείται ελεύθερα μέσα στο σπίτι μπορεί να απαιτεί επανεξέταση της οργάνωσης των χώρων και των πραγμάτων, αφήνοντας μόνο τα αντικείμενα που τον αφορούν και σε κάθε περίπτωση όχι επικίνδυνα αντικείμενα στο ύψος του.

Ο ύπνος στους επτά μήνες

Ο ύπνος του μωρού γίνεται πιο τακτικός, ειδικά τη νύχτα: καθώς ο απογαλακτισμός συνεχίζεται, ακόμη και τα νυχτερινά ξυπνήματα θα πρέπει να είναι πιο περιορισμένα. Ωστόσο, η ανατολή των πρώτων δοντιών θα μπορούσε να κάνει τον ύπνο λίγο πιο ταραγμένο. Γενικά κοιμούνται το μεγαλύτερο μέρος της νύχτας με έναν ή δύο υπνάκους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μερικοί γονείς πιστεύουν ότι αυτή είναι η ώρα να μεταφέρουν το μωρό στην κρεβατοκάμαρά του, αν δεν το έχουν κάνει ήδη πριν, ενώ άλλοι προτιμούν να το κρατούν στο δωμάτιο μαζί τους. Αυτή η απόφαση μπορεί να εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και να αλλάζει από παιδί σε παιδί και από ζευγάρι σε ζευγάρι: για αυτό το λόγο η συμβουλή είναι να οργανωθείτε αμέσως με ένα προϊόν που μπορεί να προσαρμοστεί σε διαφορετικές καταστάσεις, όπως η κούνια Chicco Next2Me Forever.

Πώς εκφράζεται ένα μωρό 7 μηνών

  • Απαντά στις φωνές βγάζοντας ήχους
  • Εκφράζει τα συναισθήματά του με διαφορετικούς ήχους και εκφράσεις
  • Αναγνωρίζει οικεία πρόσωπα και μπορεί να τρομάξει αν εμφανιστεί κάποιος άγνωστος.
  • Βάζει τα πάντα στο στόμα του για να μάθει και να εξερευνήσει.
  • Αναγνωρίζει τη σημασία λέξεων όπως «ναι» και «όχι» ή χειρονομίες όπως γέλιο και χειροκρότημα όταν κάνουν κάτι σωστά.
  • Ξεκινάει να επαναλαμβάνει μερικά σύμφωνα, κυρίως Μ και Β, τα λεγόμενα χειλικά και μετά συλλαβές όπως λα-λα-λα, ​​μα-μα-μα, ντα-ντα-ντα είναι τόσο σημαντική η λεγόμενη φάση λαλοποίησης για την ανάπτυξη της γλώσσας.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το άγχος αποχωρισμού από τη μητέρα μπορεί να αρχίσει να αναπτύσσεται: το παιδί αρχίζει να καταλαβαίνει ότι η μητέρα δεν είναι ένα με τον εαυτό του αλλά μια ξεχωριστή φιγούρα. Αυτή είναι μια φυσιολογική και απαραίτητη φάση στη ζωή του παιδιού, αλλά θα μπορούσε να έχει κάποιες επιπτώσεις στην οικογενειακή οργάνωση. Και ακριβώς αυτούς τους μήνες εκδηλώνεται η ανάγκη του παιδιού να έχει ένα αντικείμενο για αγκαλιά όταν κυριαρχεί η λύπη, είναι τα λεγόμενα μεταβατικά αντικείμενα.

Τι παιχνίδια και δραστηριότητες να προτείνεις σε ένα μωρό 7 μηνών

Ξεκινώντας από τον έβδομο μήνα, το παιδί βάζει όλη του την περιέργεια στο παιχνίδι και αρχίζει να παρατηρεί με ευχαρίστηση τη σχέση αιτίου-αποτελέσματος μεταξύ των αντικειμένων. Η συμβουλή είναι να τον εμπλέκετε όσο το δυνατόν περισσότερο σε καθημερινές πράξεις, μιλώντας του και δείχνοντάς του τι συμβαίνει κάνοντας μια συγκεκριμένη ενέργεια: αυτή η δραστηριότητα θα τον συναρπάσει με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Για να τον διασκεδάσουμε, μπορούμε επίσης να του προσφέρουμε στοιβαζόμενα παιχνίδια ή, αν θέλουμε να επιλέξουμε μια πιο σπιτική λύση, ένα σεντούκι θησαυρού που θα του δώσει την ευκαιρία να εξερευνήσει και να ανακαλύψει πολλά αντικείμενα, νέα και μυστηριώδη για αυτόν.