Μιλάς αγγλικά μανούλα;

Jun 22 , 2021

Μιλάς αγγλικά μανούλα;

Σε έναν κόσμο όλο και πιο παγκόσμιο, όλο και πιο πολύγλωσσο, πολλοί είναι οι γονείς που αισθάνονται την ανάγκη να ενισχύσουν την διγλωσσία στο παιδί τους, χρησιμοποιώντας σχετικά παιχνίδια και δραστηριότητες.

Ο καλύτερος τρόπος για να ευνοήσετε τη μάθηση περισσοτέρων γλωσσών, είναι να εκθέσετε το παιδί, από τη στιγμή της γέννησής του, σε περισσότερους γλωσσικούς κώδικες, με στόχο να εξοικειωθεί εύκολα με τους ήχους, το ρυθμό και τον τονισμό και τα άλλα χαρακτηριστικά στοιχεία των διάφορων γλωσσών. Μπορεί να είναι κάτι το εκπληκτικό, αλλά τα μικρά είναι σε θέση να αναγνωρίζουν και να ξεχωρίζουν τις διαφορετικές γλώσσες, πριν ακόμη να είναι σε θέση να αντιληφθούν το νόημα των λέξεων ή των φράσεων. Ο μηχανισμός εκμάθησης μία δεύτερης γλώσσας είναι, στην πραγματικότητα, παρόμοιος με αυτόν της μητρικής.

Πότε να προτείνετε μία δεύτερη γλώσσα στα παιδιά.

Όσο πιο σύντομα έρθει το παιδί σε επαφή με μία ξένη γλώσσα, τόσο πιο εύκολο θα είναι για αυτό να τη μάθει με φυσικό τρόπο. Είναι γεγονός πως, η ευκολία και η φυσικότητα με την οποία ένα παιδί λίγων μηνών καταφέρνει να μάθει, είναι αδύνατο να εντοπισθούν σε έναν ενήλικα, καθώς αυτή η απίστευτη ικανότητα αφομοίωσης μειώνεται σταδιακά μετά την πρώτη παιδική ηλικία.

Πώς να ενθαρρύνετε τη διγλωσσία στα παιδιά.

Γνωρίζουμε πως, ένα παιδί που γεννιέται από γονείς διαφορετικών εθνικοτήτων, μαθαίνει φυσικά διαφορετικές γλώσσες. Αλλά για να μπορέσουμε να προσφέρουμε αυτή την ευκαιρία και σε ένα παιδί που γεννήθηκε σε μονόγλωσση οικογένεια, μπορούμε να του προτείνουμε παιχνίδια, ακόμη και από τους πρώτους μήνες, που θα του επιτρέπουν να παίζει στα ελληνικά αλλά και σε μια άλλη, ξένη γλώσσα. Μέσω του ακούσματος νανουρισμάτων, μικρών φράσεων ή με τραγουδάκια και στις δύο γλώσσες, θα μάθει να συνδέει όρους, προφορά και εκφράσεις με τον πιο εύκολο, φυσικό και διασκεδαστικό τρόπο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως, το να εκτιθέμεθα νωρίς σε μία ευρεία και διαφοροποιημένη γκάμα ήχων, καθιστά τη μάθηση γενικά και όχι μόνο τη γλωσσική, πιο εύκολη και πιο ευέλικτη.

Ανακαλύψτε το δίγλωσσο τρενάκι της περιπέτειας καθώς και το δίγλωσσο σέλφι τηλεφωνάκι.