Ο έκτος μήνας του νεογέννητου.

Jun 28 , 2022

Ο έκτος μήνας του νεογέννητου.

Όλες οι μεγάλες αλλαγές κατά τον έκτο μήνα της ζωής.

Οι 6 μήνες του νεογέννητου αντιπροσωπεύουν μια περίοδο μεγάλης αλλαγής στην πορεία ανάπτυξής του. Για ορισμένους γονείς, η περίοδος που κυμαίνεται από έξι μηνών έως ενός έτους είναι η πιο συναρπαστική, καθώς το μωρό δεν εμφανίζεται πλέον ως τέτοιο, αλλά αρχίζει να παίρνει τη μορφή παιδιού. Ας δούμε τώρα ποιες είναι οι κύριες αλλαγές και δραστηριότητες για ένα παιδί αυτής της ηλικίας.

Ψυχοκινητική ανάπτυξη του νεογνού στους 6 μήνες

Κάθε παιδί έχει τους δικούς του ρυθμούς και χρόνους, αλλά συνήθως είναι γύρω στους 6 μήνες που το μικρό καταφέρνει ένα από τα μεγάλα του επιτεύγματα αυτού του πρώτου έτους της ζωής του: το να κάθεται. Αρχικά, μπορεί να χρειαστεί στήριξη πίσω από την πλάτη του, το ίδιο μαξιλάρι που είναι συχνά χρήσιμο για το θηλασμό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε αυτή τη λειτουργία, για να το βοηθήσει να διατηρήσει μια καθιστή θέση. Όσον αφορά τις κινητικές δεξιότητες, το νεογέννητο αρχίζει να αντιλαμβάνεται την τρισδιάστατη φύση των αντικειμένων και να τα γυρίζει στα χέρια του, εξερευνώντας τα και με το στόμα του. Αυτές είναι οι κινήσεις ενός μωρού 6 μηνών:

  • Μπουσουλάει και αρχίζει να σπρώχνει το λαιμό του πίσω και πάνω
  • Κάθεται μόνο του ή με τη βοήθεια στήριξης
  • Πιάνει πράγματα με τα δάχτυλα του και τα περνάει από το ένα χέρι στο άλλο
  • Γυρνάει και από τις δύο μεριές

Μωρό στους 6 μήνες τι κάνει

Σε αυτήν την περίοδο μερικά παιδιά αρχίζουν να περπατούν πολύ μικρές αποστάσεις σέρνοντας τον εαυτό τους, είναι η αρχή αυτής της δραστηριότητας που θα είναι στη συνέχεια το μπουσούλημα: μπορούν να ξεπεράσουν μικρά εμπόδια όπως μαξιλάρια ή τις άκρες της αλλαξιέρας, γι' αυτό προσέξτε να μην το αφήνετε χωρίς επίβλεψη σε ανυψωμένη επιφάνεια ή εάν το σπίτι σας δεν είναι ακόμα φιλικό προς τα παιδιά.

Μια δραστηριότητα στην οποία το παιδί θα ενδιαφέρεται πολύ είναι να εξερευνήσει το πρόσωπο ειδικά της μαμάς και του μπαμπά, σκουλαρίκια, μαλλιά, κολιέ γίνονται διασκεδαστική ψυχαγωγία για το μικρό.

Ένα νέο συναρπαστικό παιχνίδι θα ξεκινά πάντα σε αυτό το στάδιο: μια ατελείωτη σειρά babababababa ή lalalalalalala. Αυτή είναι η φάση του βαβίσματος, μια γενική πρόβα που προηγείται και προετοιμάζει την πραγματική ανάπτυξη της γλώσσας. Είναι σημαντικό να απαντήσετε στο παιδί επαναλαμβάνοντας αυτούς τους ήχους αλλά και μιλώντας του με απλές εκφράσεις και καλά σημειωμένες λέξεις, επίσης με τη βοήθεια της νοηματικής γλώσσας για να ενισχύσετε τα λεγόμενα του και να τα διορθώσετε στη μνήμη.

Παιχνίδια για ένα μωρό έξι μηνών

Σε αυτή την περίοδο καλό είναι να του δίνετε κατάλληλα παιχνίδια, του σωστού μεγέθους: όχι πολύ μικρά για να μην τα βάζει τελείως στο στόμα, όχι πολύ μεγάλα για να τα πιάνει εύκολα με το χέρι: πρώτα παιχνίδια με φώτα, ήχους και κουμπιά, ή μόλις το παιδί μπορέσει να παραμείνει καθισμένο, απλές στοιβαζόμενες κατασκευές. Δείτε εδώ τη συλλογή παιχνιδιών για τους πρώτους μήνες του μωρού σας.

Ανάπτυξη και πρόοδος σε 6 μήνες ζωής

Μία από τις κύριες καινοτομίες αυτής της περιόδου αντιπροσωπεύεται οπωσδήποτε από την εισαγωγή ημιστερεών και στερεών τροφών στη διατροφή του βρέφους, ως πρώτο συμπλήρωμα και στη συνέχεια ως εναλλακτική λύση του μητρικού γάλακτος, εάν υπάρχει, ή της φόρμουλας. Το να τρώει με το κουτάλι, να κάθεται στο τραπέζι με τη μαμά και τον μπαμπά και το να ανακαλύπτει νέες υφές και νέες γεύσεις είναι σίγουρα σπουδαία επιτεύγματα αλλά και αλλαγές που απαιτούν χρόνο και υπομονή. Η συλλογή απογαλάκτισης είναι εδώ για να την εξερευνήσετε!

Ένα άλλο σημαντικό γεγονός θα μπορούσε να αρχίσει να εκδηλώνεται κατά τον έκτο μήνα της ζωής: η ανατολή των πρώτων δοντιών. Ένα γεγονός που βιώθηκε με μεγάλη χαρά από τη μαμά και τον μπαμπά αλλά που θα μπορούσε να φέρει κάποιες στιγμιαίες ενοχλήσεις στο παιδί.

Τέλος, όσον αφορά τον ύπνο, το νεογέννητο δεν θα κοιμάται πλέον όπως τους πρώτους μήνες και ειδικά κατά τη διάρκεια της ημέρας οι μεσημεριανοί ύπνοι είναι πιο σύντομοι: ένας πιο σύντομος το πρωί και ένας μεγαλύτερος το απόγευμα, μερικά παιδιά, μέχρι ενός έτους, παίρνουν ακόμη και έναν υπνάκο πριν το δείπνο. Ιδανική επιλογή είναι το λίκνο Next2me Forever που το συντροφεύει από τους πρώτους μήνες της ζωής του μέχρι και τα 4 έτη.