Ο πρώτος μήνας ζωής του νεογέννητου.

Dec 05 , 2023

Ο πρώτος μήνας ζωής του νεογέννητου.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις πρώτες 30 ημέρες της ζωής ενός νεογέννητου.

Μάθετε τι είναι σημαντικό να γνωρίζετε για την ανάπτυξη ενός νεογέννητου σε ένα μήνα και μερικές χρήσιμες συμβουλές για τις νέες μητέρες για να μάθουν και να διαχειρίζονται το μωρό τους.

ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΕΝΑ ΜΩΡΟ 1 ΜΗΝΑ;

Σε ένα μήνα ζωής το νεογέννητο κερδίζει 25-30 γραμμάρια την ημέρα, περίπου 150-220 γραμμάρια την εβδομάδα, αλλά καλό είναι να θυμάστε ότι αυτές οι τιμές είναι κατά μέσο όρο και η αύξηση του βάρους μπορεί να διαφέρει πολύ από το ένα παιδί στο άλλο. Δεν υπάρχει λόγος να ζυγίζετε ένα παιδί κάθε μέρα, όπως δεν συνιστάται το ζύγισμα πριν και μετά από κάθε τάισμα, έτσι και ο παιδίατρος θα αξιολογήσει την ανάπτυξη του παιδιού κατά τις προγραμματισμένες επισκέψεις. Όσον αφορά το μήκος, κατά τον πρώτο μήνα της ζωής ένα μωρό μεγαλώνει κατά περίπου 5 εκατοστά. Να το θυμάστε αυτό όταν αγοράζεται τα ρουχαλάκια του!

ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟΥ ΤΟΝ 1ο ΜΗΝΑ

Ο μικρός κινεί το κεφάλι και τα πόδια του και κάνει μικρά τραντάγματα, απλώνει τα χέρια του, ειδικά αν ακούει δυνατό θόρυβο ή τρέμει. Όλα φυσιολογικά! Αυτά τα έμφυτα αντανακλαστικά θα εξαφανιστούν καθώς περνούν οι εβδομάδες. Η θέση ενός νεογέννητου στον 1 μήνα ζωής είναι κυρίως εμβρυϊκή: τα πόδια είναι λυγισμένα στον κορμό, οι βραχίονες λυγισμένοι και οι γροθιές κλειστές. Ακόμα κι αν τα νεογέννητα πρέπει να κοιμούνται με το στομάχι τους για ολόκληρο τον πρώτο χρόνο της ζωής τους, καλό είναι από την αρχή να προσφέρετε στο μικρό σύντομες περιόδους στο στομάχι τους, τον λεγόμενο χρόνο της κοιλιάς, σε στιγμές εγρήγορσης και υπό επίβλεψη, μόνο για την πρόληψη του κινδύνου πλαγιοκεφαλίας αλλά και για να βοηθήσει την κινητική ανάπτυξη των μυών του λαιμού και της πλάτης πρώτα και μετά των χεριών και των ποδιών.

ΤΙ ΒΛΕΠΕΙ ΕΝΑ ΜΩΡΟ ΕΝΟΣ ΜΗΝΑ;

Μετά τη γέννηση, ένα νεογέννητο μπορεί να δει σε απόσταση 20-25 εκατοστών και αντιλαμβάνεται τη διαφορά μεταξύ φωτός και σκότους. Καθώς περνούν οι εβδομάδες, θα αρχίσει να μένει περισσότερο ξύπνιος, εναλλάσσοντας όλο και μεγαλύτερες περιόδους εγρήγορσης: τα μάτια του είναι ανοιχτά και αλληλεπιδρά με το περιβάλλον, παρατηρώντας και τους δύο θορύβους και ακολουθώντας ένα αντικείμενο που περιστρέφεται γύρω του σε μικρή απόσταση (20- 25 cm). Σκιαγράφοντας τα όριά του χωρίς ωστόσο να το φέρουμε σε πλήρη εστίαση. Θυμηθείτε ότι τα ανθρώπινα πρόσωπα είναι το αγαπημένο πράγμα για ένα νεογέννητο για να κοιτάξει, των γονιών του ή του δικού τους (με έναν καθρέφτη χειρός).

Στη συνέχεια, γύρω στους 3-4 μήνες ζωής, όταν το νεογέννητο αρχίζει να περιστρέφεται και να κινεί τα χέρια του μπροστά στα μάτια του, είναι καλή ιδέα να ενθαρρύνετε την ανάπτυξη του συντονισμού χεριού-ματιού προσφέροντας μικρά παιχνίδια σε μικρή απόσταση μπροστά από αυτό ώστε να μπορεί να τα αγγίξει και να τα αρπάξει.

ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΑΕΙ ΕΝΑ ΜΩΡΟ 1 ΜΗΝΑ;

Μία από τις πιο διαδεδομένες ανησυχίες μεταξύ των νέων μητέρων του πρώτου μήνα της ζωής είναι πόσες φορές πρέπει να τρώει ένα μωρό τον πρώτο μήνα της ζωής του. Δεν υπάρχει ενιαία απάντηση, όλα εξαρτώνται από κάθε παιδί και επίσης από τον τύπο του θηλασμού.

Εάν το μωρό θηλάζει, τον πρώτο μήνα της ζωής του συνιστάται να θηλάζει όποτε το ζητήσει: προφανώς είναι σημαντικό να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τα σήματα πείνας του μωρού για να τα ξεχωρίζουμε από άλλες ανάγκες (αλλαγή πάνας, ύπνος, ανάγκη επαφής).

Εάν το νεογέννητο τρέφεται με μπιμπερό με τεχνητό γάλα, θα πρέπει να έχει περίπου 6 ταΐσματα, λαμβάνοντας περίπου 100/120 ml γάλακτος ανά σίτιση μετά την πρώτη εβδομάδα της ζωής του και για ολόκληρο τον πρώτο μήνα, αν και ορισμένα παιδιά προτιμούν συχνότερα αλλά μικρότερα τάισμα.

ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟ ΚΑΙ ΥΠΝΟΣ ΣΤΟΝ 1ο ΜΗΝΑ: ΠΟΣΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΟΙΜΑΤΑΙ;

Τον πρώτο μήνα της ζωής του το νεογέννητο κοιμάται μεταξύ 16 και 18 ωρών την ημέρα και ο διαδοχικός ύπνος του διαρκεί μεταξύ 3-4 ώρες πριν ξυπνήσει. Ειδικά τις πρώτες εβδομάδες, το νεογέννητο εναλλάσσει μεγάλες περιόδους ύπνου με ταΐσματα και δεν έχει ακόμη την αίσθηση της ημέρας και της νύχτας, δηλαδή δεν έχει αποκτήσει ακόμη το ρυθμό ύπνου-εγρήγορσης, κάτι που θα συμβεί προοδευτικά τους επόμενους μήνες. : το πρώτο σημάδι κανονικότητας. ο κιρκάδιος ρυθμός εμφανίζεται ακριβώς προς το τέλος του 1ου μήνα με την εμφάνιση μιας μεγάλης περιόδου εγρήγορσης μεταξύ αργά το απόγευμα και πρώιμες βραδινές ώρες (περίπου 5-10 μ.μ.) και στη συνέχεια φτάνει, γύρω στον 6ο μήνα της ζωής, με πιο τακτικό.

Τα ξυπνήματα μπορεί να είναι συχνά αλλά δεν οφείλονται πάντα στην πείνα: για αυτό το λόγο είναι σημαντικό να μάθετε να γνωρίζετε το μικρό σας και να καταλαβαίνετε ποια ανάγκη ή ανάγκη μας επικοινωνεί με το κλάμα του.

ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟ 1 ΜΗΝΑ ΔΕΝ ΚΟΙΜΑΤΑΙ: ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;

Τι να κάνετε εάν το νεογέννητο δεν κοιμάται; Ακόμη και όσον αφορά τον ύπνο, τα παιδιά είναι όλα διαφορετικά κατά τη γέννηση: μερικά έχουν αμέσως καλή ικανότητα προσαρμογής χωρίς υπερβολική ανάγκη βοήθειας για να αποκοιμηθούν, ενώ άλλα έχουν πολύ διαταραγμένο ύπνο και αγωνίζονται να ξεκουραστούν ακόμα και αν είναι πολύ κουρασμένα.

Ακολουθούν 6 χρήσιμες συμβουλές εάν το μωρό σας ενός μηνός δεν κοιμάται:

  1. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, αφήστε το μικρό να κοιμάται στο σαλόνι ή την κουζίνα χωρίς να ανησυχείτε για φως ή θόρυβο και ενθαρρύνοντας την επικοινωνία. Tην ώρα του ύπνου, ωστόσο, πάρτε το μικρό στο δωμάτιο και χαμηλώστε τα φώτα ή τους ήχους.
  2. Προωθήστε τη σωματική επαφή, διευκολύνετε τον ύπνο.
  3. Εξασκηθείτε στο φάσκιωμα κατά τη διάρκεια του ύπνου: θα τον κάνει να νιώσει συγκρατημένος, προάγοντας τον ήρεμο ύπνο.
  4. Προσφέρετε το στήθος για σίτιση πριν από τον ύπνο το βράδυ.
  5. Εάν το μικρό δεν αποκοιμηθεί μετά το φαγητό, προσφέρετε την πιπίλα για να το βοηθήσετε να χαλαρώσει.
  6. Κάντε ένα μπάνιο, κάντε ένα μασάζ ή τραγουδήστε ένα νανούρισμα.

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΜΗΝΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Η πρώτη επίσκεψη στο παιδίατρο, που ονομάζεται και «αξιολόγηση της υγείας», γίνεται ένα μήνα μετά τη γέννηση. Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, ο παιδίατρος ζυγίζει και μετράει το παιδί και την περιφέρεια της κεφαλής του, ελέγχει τη γραμματοσειρά, την όραση, την ακοή και τα γεννητικά όργανα. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, ο παιδίατρος θα ρωτήσει τη μητέρα πώς εξελίσσεται ο θηλασμός, αν το μωρό θηλάζει ή τρέφεται με μπιμπερό με τεχνητό γάλα. Επιπλέον, υπάρχουν ενστικτώδεις συμπεριφορές του νεογέννητου ενός μηνός, πρωτογενή νεογνικά αντανακλαστικά, τα οποία επαληθεύει ο παιδίατρος κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, όπως το αντανακλαστικό Moro, το αντανακλαστικό Righting και το αντανακλαστικό March.

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ

Αυτόν τον πρώτο μήνα, οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα όπως προβολείς, μικρά μουσικά κουτιά ή κινητά για να τα κρεμάσετε στην κούνια ή την κούνια είναι πολύ χρήσιμα γιατί διεγείρουν ενεργά την ανάπτυξη του μωρού και μικρά παιχνίδια, απαλά και ελαφριά, με μερικές κουδουνίστρες με λαβή ώστε και το μωρό να μπορεί μελλοντικά να τις πιάσει. Σε αυτήν την περίοδο μπορείτε επίσης να αρχίσετε να σκέφτεστε να αγοράσετε ένα bouncer με μερικά παιχνίδια, ένα γυμναστήριο ή ένα χαλάκι παιχνιδιού.