Παιχνίδια για μωρά και μικρά παιδιά: μεγαλώνω παίζοντας

Mar 15 , 2024

Παιχνίδια για μωρά και μικρά παιδιά: μεγαλώνω παίζοντας

Η σημασία του παιχνιδιού για τα παιδιά.

 

 ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ:

 

 Από τους πρώτους μήνες της ζωής του μωρού, το παιχνίδι  βοηθά στη δημιουργία μιας σχέσης ανάμεσα σε εσάς και το μικρό σας καθώς αρχίζει να ανακαλύπτει τον εαυτό του και τον κόσμο γύρω του. 

Η αναπτυξιακή διαδικασία του παιδιού επηρεάζεται έντονα από τα ερεθίσματα και τις επιρροές που προέρχονται από το περιβάλλον. Η διασκέδαση μαζί με τη μαμά και τον μπαμπά είναι επίσης σημαντική, γιατί επιτρέπει στο μωρό να μάθει μιμούμενο τις πράξεις τους, με ευεργετικά αποτελέσματα στην κινητική ανάπτυξη αλλά και στην αυτογνωσία και στην αυτοεκτίμησή του.

Η ανάπτυξη της αλληλεπίδρασης του μωρού κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του

Μόλις γεννηθεί, προσελκύεται από το πρόσωπο και τα φωτεινά χρώματα της μητέρας του. Στους 2 μήνες καταλαβαίνει τη σχέση κίνησης-θορύβου. Στους 3 μήνες μπορεί να πιάνει και να μετακινεί αντικείμενα. Στους 5 μήνες έχει ήδη κατακτήσει τη μεταφορά αντικειμένου. Στους 6-7 μήνες αρχίζει να καταλαβαίνει ότι τα αντικείμενα υπάρχουν ακόμα κι αν δεν τα βλέπει. Στους 9 μήνες κρατάει, αγγίζει και «γεύεται» ό,τι βλέπει. Υπάρχουν διάφοροι τύποι βρεφικών παιχνιδιών στην αγορά, καθένας από τους οποίους εστιάζει και σε συγκεκριμένο στάδιο ανάπτυξης του μωρού και επομένως είναι κατάλληλος για την ηλικία του μικρού σας.

Παιχνίδια για νεογέννητα, προτάσεις κατάλληλες για όλες τις ηλικίες

Ανάμεσα στις πολλές δραστηριότητες, ποια να επιλέξετε για το μωρό σας; Από τον τρίτο μήνα μπορείτε να το αφήνετε να παίζει με γυαλιστερά υφάσματα και χαρτιά, να τσαλακώνει ή να σκίζει, με ζεστά ή κρύα υλικά ή κουδουνίστρες που κάνουν θόρυβο. Στους πέντε- έξι μήνες μπορείτε να του προσφέρετε το πρώτο του μαλακό παιχνίδι και από τώρα και στο εξής το νεογέννητο θα μπορεί να αφιερωθεί στα πρώτα του πολυαισθητηριακά παιδικά παιχνίδια ή παιχνίδια δράσης. Για τα μικρά παιδιά, μην ξεχνάτε τα παιχνίδια καροτσιού, μια υγιή προσέλκυση της προσοχής όταν παίρνετε το παιδί σας για μια βόλτα στην πόλη ή στο πάρκο. 

Παιχνίδια για την ανάπτυξη των παιδιών : κίνηση... και περισσότερα

Ξεκινώντας από το 2ο έτος της ζωής του, το παιδί σας θα αρχίσει επίσης να μαθαίνει την κινητική δραστηριότητα: το τρέξιμο, το άλμα, τη ρίψη και την εκμάθηση ισορροπίας. Η κίνηση βελτιώνει τη λεπτή κινητικότητα, συμβάλει στο συντονισμό και προάγει την ισορροπία. Οι δραστηριότητες είναι ατελείωτες: κρυφτό, κλωτσώντας την μπάλα, πηδώντας στο ένα πόδι ή στοχεύοντας σε κορύνες, ενώ εναλλάσσοντας και με πιο ήσυχη ψυχαγωγία, όπως επιτραπέζια παιχνίδια που μοιράζονται με την οικογένεια, αποτελούν τη βάση για αρμονική ανάπτυξη.