ΠΟΣΟ ΥΠΝΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑ ΜΩΡΟ;

Apr 26 , 2024

ΠΟΣΟ ΥΠΝΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑ ΜΩΡΟ;

Μάθετε πόσο ύπνο χρειάζεται ένα νεογέννητο και γιατί η ξεκούραση είναι απαραίτητη

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ:

  • Πόσο πρέπει να κοιμάται ένα νεογέννητο
  • Γιατί χρειαζόμαστε ύπνο
  • Τι συμβαίνει ενώ κοιμόμαστε
  • Γιατί η ανάπαυση είναι απαραίτητη για όλους, ειδικά για τα μωρά

 

ΠΟΣΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΟΙΜΑΤΑΙ ΕΝΑ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟ

Όλα τα θηλαστικά - από το κουνέλι μέχρι το άλογο αλλά μέχρι και το ανθρώπινο μωρό - χρειάζονται ύπνο. Στα θηλαστικά, οι σωστές ώρες ύπνου είναι συνυφασμένες με την εναλλαγή φως και σκοτάδι. Τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του το νεογέννητο δεν έχει ακόμη την αίσθηση της ημέρας και της νύχτας και θα χρειαστούν μερικοί μήνες για να συμβεί αυτό.

Δείτε πόσο πρέπει να κοιμάται ένα μωρό:

  • Τον πρώτο μήνα της ζωής του ένα νεογέννητο κοιμάται μεταξύ 16 και 18 ωρών την ημέρα και ο συνεχόμενος ύπνος του διαρκεί 3-4 ώρες.
  • Από τους 2-3 μήνες ζωής του, το νεογέννητο τείνει να αυξάνει τις ώρες νυχτερινού ύπνου σε έως και 5-6 συνεχόμενες ώρες και να περιορίζει τις νυχτερινές αφυπνίσεις λόγω πείνας.
  • Σταδιακά, από τους 6 μήνες, το μωρό τείνει να ξεκουράζεται περισσότερες ώρες τη νύχτα.
  • Σε ηλικία 1-2 ετών το παιδί πρέπει να κοιμάται συνολικά μεταξύ 11-14 ώρες που κατανέμονται μεταξύ νύχτας και ημέρας.
  • Στην προσχολική ηλικία, μεταξύ 10-12 ώρες.
  • Μέχρι 3-4 ετών συνιστάται να διατηρήσετε τη συνήθεια του απογευματινού ύπνου.
  • Μεταξύ 6-13 ετών, συνιστάται το λιγότερο 9-10 ώρες ύπνου.

 

ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΥΠΝΟ

Ο εγκέφαλος είναι το πιο πολύπλοκο όργανο του σώματός μας το οποίο λειτουργεί σκληρότερα από όλα τα άλλα όργανα και αναπόφευκτα παράγει, σε σύγκριση με όλα τα άλλα, πολύ περισσότερα τοξικά απόβλητα. Η συσσώρευση αυτών των ουσιών και η λήψη πολυάριθμων ερεθισμάτων δημιουργούν μια σταδιακή και προοδευτική ανάγκη για ξεκούραση. Για να επιστρέψει στην πλήρη αποτελεσματικότητά του, ο εγκέφαλος χρειάζεται ύπνο. Ο ύπνος είναι επομένως μια θεμελιώδη ανάγκη για την επιβίωση και την ευημερία μας, εξίσου σημαντική όσο το φαγητό και το ποτό.

 

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΕΝΩ ΚΟΙΜΟΜΑΣΤΕ

Κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης ο εγκέφαλος είναι κάθε άλλο παρά σε ηρεμία. Όταν κοιμόμαστε, ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την εγρήγορση και τη συνείδηση, «σβήνουν» δημιουργώντας ένα φράγμα ανάμεσα σε εμάς και τα εξωτερικά ερεθίσματα. Ταυτόχρονα, οι νευρώνες άλλων περιοχών του εγκεφάλου ενεργοποιούνται και αρχίζουν να λειτουργούν: το έργο τους συμβάλει στην εξάλειψη των αποβλήτων και των τοξικών ουσιών που παράγονται κατά τη διάρκεια της πλήρης λειτουργικότητάς του. Βοηθάει επίσης, στην επιλογή σημαντικών πληροφοριών, αυτών που ο εγκέφαλος ανταμείβει ως "πιο χρησιμοποιημένες" (φάση REM) ενώ οι αδύναμες, "λιγότερο χρησιμοποιημένες" (φάση μη REM) εξαλείφονται. Αυτή η διεργασία μπορεί να συμβεί μόνο τη νύχτα, επειδή κατά τη διάρκεια της ημέρας ο εγκέφαλος ασχολείται με πολλές άλλες δραστηριότητες.

 ΓΙΑΤΙ Η ΑΝΑΠΑΥΣΗ ΕΊΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΩΡΑ

Εάν το μωρό έχει κοιμηθεί το σωστό χρονικό διάστημα, ο εγκέφαλός του θα έχει υποβληθεί σε πλήρη καθαρισμό, ο οποίος είναι απαραίτητος για να είναι σε καλή διάθεση, συγκεντρωμένος και ικανός να αντιμετωπίσει τα συναισθήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον, ο σωστός ύπνος στα παιδιά εγγυάται την ανάπτυξη διαδικασιών μάθησης και δημιουργίας μνήμης, πολύτιμων και θεμελιωδών λειτουργιών για την ανάπτυξη. Όταν το μωρό ανοίξει τα μάτια του το πρωί θα είναι σε καλή διάθεση, έτοιμο να αδράξει την ημέρα και να ανακαλύψει πολλά νέα πράγματα. Επίσης, θα είναι σε θέση να επικεντρωθεί στις δραστηριότητες που συνήθως εκτελεί και θα είναι ικανό να διατηρήσει τη σχέση με τους γονείς , τους εκπαιδευτικούς και τους φίλους του.