Πως να κόψετε τα νύχια του μωρού σας.

Oct 06 , 2023

Πως να κόψετε τα νύχια του μωρού σας.

Πότε και πώς να κόψετε τα νύχια του μωρού

Το κόψιμο των νυχιών των νεογέννητων είναι κάτι που τρομάζει τους νέους γονείς ειδικά από φόβο μήπως πληγώσουν το μωρό. Ας δούμε τώρα ποιες είναι οι ενδείξεις για το πότε και πώς να τα κόψετε.

ΝΥΧΙΑ ΜΩΡΟΥ

Τα νύχια μεγαλώνουν πολύ γρήγορα, περίπου 0,1 χιλιοστά την ημέρα, και συμβαίνει συχνά τα νεογέννητα να ξύνουν κατά λάθος τον εαυτό τους, ειδικά τους πρώτους μήνες της ζωής τους, όταν ακόμα δεν μπορούν να ελέγξουν πλήρως την κίνηση των χεριών τους. Μερικές φορές: για να μην γρατσουνιστούν, χρησιμοποιούνται παιδικά γάντια , μαλακά βαμβακερά γάντια σχεδιασμένα για μικρά χεράκια. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αφήνετε ελεύθερα τα χεράκια του για να εξερευνήσει τον εαυτό του και τον κόσμο γύρω του, επίσης καλό είναι να μάθετε πώς να κόβετε τα νύχια του νεογέννητου το συντομότερο δυνατό.

ΠΟΤΕ ΝΑ ΚΟΨΕΤΕ ΤΑ ΝΥΧΙΑ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ

Επειδή μεγαλώνουν πολύ γρήγορα, ειδικά τα νύχια των χεριών, καλό είναι να τα κόβετε όποτε είναι απαραίτητο, περίπου μία φορά την εβδομάδα. Για να το κάνετε αυτό, είναι καλύτερο να επιλέξετε μια στιγμή που το μωρό σας είναι ήρεμο, όπως μετά το μπάνιο ή όταν κοιμάται ή τρώει.

ΠΩΣ ΝΑ ΚΟΨΕΤΕ ΤΑ ΝΥΧΙΑ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ

Τις πρώτες εβδομάδες που είναι ακόμα εύθραυστα, συνιστάται η χρήση μαλακής λίμας, κατά προτίμηση σε χαρτόνι, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης πόνου στο μωρό. Στη συνέχεια, μπορείτε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε μικρά ψαλίδια με στρογγυλεμένες μύτες ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά. Γενικά, δεν συνιστάται η χρήση νυχοκόπτη. Δείτε πώς να κόψετε τα νύχια του μωρού βήμα προς βήμα:

  • Τοποθετήστε τον εαυτό σας σε έναν καλά φωτισμένο χώρο του σπιτιού.
  • Κρατείστε το χέρι σας ακίνητο.
  • Τραβήξτε το δέρμα του άκρου του δακτύλου προς τα πίσω προς την παλάμη του χεριού.
  • Κόψτε το νύχι ίσια για να αποφύγετε τη λοίμωξη ή τη μόλυνση και αποφύγετε το πολύ κοντό κόψιμο μένοντας μακριά από το σώμα του νυχιού.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΑΝ ΤΟ ΝΥΧΙ ΑΙΜΟΡΡΑΓΕΙ

Ακόμη και στους πιο προσεκτικούς γονείς μπορεί να συμβεί το κόψιμο των νυχιών των νεογνών να προκαλέσει λίγη αιμορραγία. Μην αισθάνεστε ενοχές, αλλά μείνετε ήρεμοι και ξεπλύνετε το δάχτυλό με σαπούνι και νερό και στη συνέχεια πιέστε ελαφρά με χαρτομάντηλο ή γάζα για λίγα λεπτά. Μην βάζετε κρέμα ή επιθέματα καθώς το παιδί μπορεί να βάλει τα χέρια του στο στόμα και να κινδυνεύει να καταπιεί το επίθεμα.