Σκεφτείτε τον εαυτό σας μετά τη μητρότητα

Jun 09 , 2022

Σκεφτείτε τον εαυτό σας μετά τη μητρότητα

Σκέψεις και συμβουλές για το πώς να βρείτε μια νέα ισορροπία μετά τη γέννηση ενός παιδιού.

Είναι πλέον γεγονός ότι ο ερχομός ενός παιδιού ισοδυναμεί με επανάσταση. Αν από τη μια αντιπροσωπεύει μια στιγμή εξαιρετικής χαράς, από την άλλη νιώθουμε την κούραση της αντιμετώπισης των νέων ισορροπιών: όπως είναι ο επαναπροσδιορισμός της σχέσης του ζευγαριού, η οικοδόμηση του εαυτού μας ως γονείς, η επαναδιαπραγμάτευση των ρόλων και της θέσης απέναντι στην οικογένεια και, ως γυναίκες , η ανάκτηση όλων όσων ήσασταν πριν γίνετε μητέρες. Ας δούμε τώρα μερικές συμβουλές για να ανακτήσετε την υπόσταση σας ως γυναίκα ακόμα και μετά τη γέννηση ενός παιδιού.

Αφιερώστε λίγο χρόνο μετά τον τοκετό

Για να ανακτήσετε τον εαυτό σας ως γυναίκα, πρέπει να δώσετε χρόνο στον εαυτό σας. Αμέσως μετά τη γέννηση, μάλιστα, τα νευρωνικά δίκτυα υφίστανται τροποποιήσεις ώστε να είναι πιο εξειδικευμένα στην αναγνώριση των αναγκών του παιδιού. Αυτό είναι ένα δώρο που μας έδωσε η εξέλιξη για να μας επιτρέψει να αφοσιωθούμε αποτελεσματικά στη φροντίδα των απογόνων. Αλλά στη συνέχεια; Πόσο το να προβάλλουμε τόσο την οικογενειακή φροντίδα και τη διαχείριση του μπορεί, σε ένα συγκεκριμένο σημείο, να μας κάνει να αισθανόμαστε χαμένοι και να αναζητούμε αυτές τις πτυχές της ευχαρίστησης, της φροντίδας και της καλοσύνης προς τον εαυτό μας;

Μια νέα ισορροπία είναι πιθανή

Δεδομένου ότι είναι φυσικό να αγαπάτε το παιδί σας και να θέλετε να σκέφτεστε το καλό του, είναι χρήσιμο να αναρωτηθείτε πόσο σωστό είναι να ζείτε, να εγκαταλείπετε τα όνειρά σας, τα χόμπι σας και όλα όσα σας αρέσει να κάνετε. Μια χρήσιμη ερώτηση που μπορεί να τεθεί είναι: τι μπορεί να μάθει ένα παιδί από έναν γονέα που εγκαταλείπει τα πάντα για να το προστατεύσει; Δυστυχώς, μερικές φορές οι πιέσεις των κοινωνιών θα μπορούσαν να κάνουν τις μητέρες που αφιερώνουν χρόνο στον εαυτό τους να αισθάνονται ανεπαρκείς, ενώ οι ίδιες οι υπόλοιπες μητέρες, βυθίζονται σε ένα πολιτισμικό μοντέλο που ενισχύει τον παραλληλισμό της καλής μητρικής φροντίδας με την παραίτηση από την ελευθερία, την προσωπικότητά τους, και το δικαίωμα του να αυτοπροσδιορίζονται». Θεωρείται εγωιστικό «αν δίνουν σημασία στο χρόνο τους, στα ενδιαφέροντα τους και στους στόχους τους. Ωστόσο, αν ακούσετε τον εαυτό σας, είναι δυνατή μια νέα ισορροπία.

Διαχειριστείτε τον αποχωρισμό από τα παιδιά

Αυτό το γεγονός συμβαδίζει με τη συναισθηματική και φυσιολογική απόσπαση που συμβαίνει με την ανάπτυξη των παιδιών. Καθώς τα βοηθάμε να αποκτήσουν όλο και περισσότερη αυτονομία, ενδυναμώνοντάς τα και παύοντας να τα αντικαθιστούμε, η μητέρα μπορεί να επιστρέψει για να ζήσει τον εαυτό της πιο ολοκληρωμένα και ευρύτερα, ως γυναίκα, απελευθερώνοντας τον εαυτό της από τον αποκλειστικό ρόλο της μητέρας και της προστάτιδας. Στην πραγματικότητα, είναι ασύνετο να σκέφτούμε κάποιον να φροντίζει, να αγκαλιάζει, να καλύπτει με προσοχή, να αφοσιώνεται στους άλλους όταν υπάρχει έλλειψη φροντίδας για τον εαυτό του. Και τα παιδιά από αυτή την αγάπη και τον σεβασμό για τον δικό τους άνθρωπο θα μπορέσουν να μάθουν πολλά, όπως το να αφουγκράζονται τις ανάγκες τους, ως ενήλικες.

Η ευχαρίστηση των μικρών καθημερινών πραγμάτων

Για να συμβεί αυτό, η αφιέρωση χρόνου πρέπει να γίνει καθημερινή συνήθεια. Μια σημαντική χειρονομία που περιλαμβάνει το να ανησυχεί κανείς για την ευημερία του και να φροντίζει τον εαυτό του, που περιλαμβάνει τόσο τη σωματική όσο και τη συναισθηματική-ψυχολογική σφαίρα. Δύο τρόποι ευνοούν το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση και την φροντίδα του εαυτού:

Απολαυστε τον προσωπικό σας χώρο, προσπαθώντας να περιλαμβάνει στιγμές ποιοτικής ξεκούρασης, έστω και για 10 λεπτά, μέσα στην ημέρα. Αυτό σας επιτρέπει να μειώσετε το ψυχικό φορτίο και να ξεκινήσετε καλύτερα αντιμετωπίζοντας τις δεσμεύσεις. Μια μητέρα χρειάζεται διαλείμματα, χρειάζεται στιγμές «φτιαγμένες από κάτι άλλο»: σταματήστε και ακούστε λίγη μουσική, παίξτε αθλήματα, βγείτε με φίλους.

Μαθαίνοντας να απολαμβάνετε την παρούσα στιγμή είναι ένας τρόπος να σταματήσετε την ατελείωτη ροή σκέψεων και ανησυχιών. Το να προσγειωθείτε στο παρόν σας επιτρέπει να ηρεμήσετε το μυαλό σας και να απολαύσετε τα καλά πράγματα που κάνετε.