Στο βουνό με νεογέννητα: Σε τι ηλικία και σε τι υψόμετρο;

Dec 12 , 2023

Στο βουνό με νεογέννητα: Σε τι ηλικία και σε τι υψόμετρο;

Χρήσιμες συμβουλές για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις διακοπές στο βουνό με νεογέννητα.

ΥΨΟΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΑ: ΜΕΧΡΙ ΠΟΙΟ ΥΨΟΜΕΤΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΕΤΕ;

Δεν υπάρχουν όρια ηλικίας για να πάτε στο βουνό με ένα νεογέννητο, όλα εξαρτώνται από το υψόμετρο που πρέπει να φτάσετε. Το ερώτημα που πρέπει να τεθεί είναι επομένως: μέχρι ποια ύψη είναι δυνατόν να πάτε;

Με μωρά 1 μηνός καλό είναι να μην υπερβείτε τα 1.500 μέτρα.

Πάνω από 2 μηνών και με παιδιά έως 2 ετών, ωστόσο, συνιστάται να μείνετε σε απόσταση 2.000 μέτρων, ίσως συμπεριλαμβανομένης μιας περιόδου εγκλιματισμού σε χαμηλότερο υψόμετρο (εντός 1000 μέτρων) ή να προχωρήσετε σε καθημερινά στάδια, επιτρέποντας στο σώμα του παιδιού να προσαρμοστεί στο νέο υψόμετρο.

Μεταξύ 2 και 5 ετών είναι δυνατό να φτάσετε σε υψόμετρα πάνω από 2.000 μέτρα και μέχρι 2.500-3.000 μέτρα, προσέχοντας πάντα τυχόν παθήσεις του παιδιού.

Εάν γνωρίζετε τις αναπνευστικές ή καρδιακές παθολογίες του παιδιού σας, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας πριν από την αναχώρηση.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΥΨΟΜΕΤΡΟ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ;

Εάν αποφασίσετε να περάσετε διακοπές στο βουνό με ένα νεογέννητο, είναι σημαντικό να προσεγγίσετε το ύψος σταδιακά για να αποφύγετε ξαφνικές αλλαγές στην αρτηριακή πίεση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το ποσοστό του οξυγόνου που υπάρχει στον αέρα μειώνεται σταδιακά όσο αυξάνεται το υψόμετρο. Η χαμηλότερη παρουσία οξυγόνου στον αέρα προκαλεί μείωση των ικανοτήτων του σώματος που πρέπει επομένως να εγκλιματιστούν με μεγάλη προσπάθεια.

ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΣΗ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΥΨΟΜΕΤΡΟ ΜΕ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΑ;

Κατά την ανάβαση, το παιδί μπορεί να αισθανθεί δυσφορία λόγω της επίδρασης που είναι γνωστή ως «βουλωμένο αυτί», που προκαλείται από πολύ διαφορετικά επίπεδα πίεσης μεταξύ του εξωτερικού και του εσωτερικού αυτιού, όπως συμβαίνει στους ενήλικες. Το μωρό μπορεί να παρουσιάσει δυσφορία με το κλάμα: σε αυτές τις περιπτώσεις καλό είναι να ενθαρρύνετε την κατάποση πιπιλίζοντας την πιπίλα ενώ σκαρφαλώνετε ή σταματώντας κάθε τόσο για να προσφέρετε το στήθος ή το μπιμπερό στο μωρό. Ίσως είναι χρήσιμο να κάνετε ενδιάμεσες στάσεις, ίσως να σταματήσετε για μεσημεριανό γεύμα, να σκαρφαλώνετε σταδιακά προς τον προορισμό.

ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΣΕ ΥΨΟΜΕΤΡΟ: ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΕΙΣ;

Στα παιδιά, η ασθένεια του υψομέτρου είναι μια αρκετά συχνή παθολογία που συνήθως εκδηλώνεται μετά από 2.500 μέτρα υψόμετρο. Ωστόσο, η ασθένεια του υψομέτρου δεν είναι πάντα εύκολα αναγνωρίσιμη γιατί μπορεί επίσης να εμφανιστεί μόνο με γενικές καταστάσεις δυσφορίας, χωρίς ιδιαίτερα συμπτώματα. Εδώ είναι τα συμπτώματα της ασθένειας του υψομέτρου:

  • Ελλειψη ορεξης
  • Ναυτία και έμετο
  • Ευαισθησία
  • Διαταραχή ύπνου

Εάν το παιδί εμφανίζει αυτά τα συμπτώματα ή συμπεριφέρεται διαφορετικά από το συνηθισμένο, χαμηλώστε το υψόμετρο, πάντα σταδιακά, προσέχοντας την πρόοδο της κατάστασής του και συμβουλευτείτε έναν γιατρό το συντομότερο δυνατό.

Αλλά πώς να αποτρέψετε την ασθένεια του υψομέτρου; Αποφεύγοντας να φτάσετε σε υψόμετρα πάνω από 2.000 μέτρα αλλά και να φτάσετε σε μεγάλα υψόμετρα αργά, να σχεδιάσετε στάδια και να μην χρησιμοποιήσετε τελεφερίκ ή αναβατήρες καρέκλας για διαφορές υψομέτρου άνω των 1.500 μέτρων.

ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ

Οι εξορμήσεις στο βουνό είναι μια ευχάριστη και πολύ διεγερτική ευκαιρία για τα παιδιά. Κατά τη διάρκεια της βόλτας, ειδικά εάν το καλοκαίρι, χρησιμοποιείτε πάντα αντηλιακό, καπέλο και γυαλιά ηλίου για να τα προστατεύσετε από τις ακτίνες UV, φέρτε μαζί σας άφθονο νερό για να διατηρήσετε τη σωστή ενυδάτωση.

Αν το μικρό σας δεν περπατάει ακόμα, καλό είναι να χρησιμοποιήσετε μάρσιπο, επιλέγοντας ένα ρυθμιζόμενο μοντέλο τόσο για το παιδί όσο και για εσάς, για να αποφύγετε τις άβολες στάσεις και να απολαύσετε πλήρως τη βόλτα. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί δεν καλύπτεται υπερβολικά την καλοκαιρινή περίοδο ή, το χειμώνα, ότι τα κάτω άκρα είναι καλά ζεστά. Ορισμένα μοντέλα σάς επιτρέπουν να μεταφέρετε το παιδί ακόμα και όταν είναι μεγαλύτερο χάρη στη θέση του στην πλάτη, ακριβώς όπως ένα σακίδιο.

Εάν τα παιδιά μπορούν ήδη να περπατούν ανεξάρτητα, να μείνετε πάντα κοντά τους για να αποφύγετε τυχόν πτώσεις και να προσέχετε τι αγγίζουν και τι μπορούν να μαζέψουν όπως φρούτα, μούρα, μανιτάρια.

Γενικά, δώστε προσοχή σε ορισμένους κινδύνους:

Μικρά τσιμπήματα εντόμων: για να αποφύγετε το τσιμπήματα, όταν περπατάτε στο δάσος ή σταματάτε σε λιβάδια, είναι καλύτερο να φοράτε κάλτσες, μακριά παντελόνια και κλειστά παπούτσια. Επίσης, προσέξτε πολύ τα τσιμπούρια: δεν προκαλούν πόνο και συχνά τα παρατηρούμε μόνο όταν κάνουμε μπάνιο. Τα τσιμπούρια εντοπίζονται κυρίως στο πίσω μέρος του λαιμού, πίσω από τα αυτιά, κοντά στις μασχάλες ή στους μηρούς. Είναι σημαντικό να τα αφαιρέσετε εντελώς χωρίς να αφήνετε τίποτα κολλημένο στο δέρμα. Εάν δεν θέλετε να το ρισκάρετε, καλύτερα να το αφαιρέσετε από γιατρό ή να πάτε στα επείγοντα. Σε κάθε περίπτωση, έχετε μαζί σας ένα πρακτικό στυλό μετά το δάγκωμα για άμεση ανακούφιση από τσιμπήματα και ένα απωθητικό γαλάκτωμα που προσφέρει απόλυτη προστασία από κουνούπια, τσιμπούρια και άλλα έντομα, όπως αλογόμυγες και μέλισσες.

Μούρα, φρούτα και μανιτάρια: εμφανίζονται συχνά σε έντονα και χαρούμενα χρώματα που δελεάζουν τα μικρά να τα αγγίξουν ή να τα μαζέψουν, αλλά δεν είναι όλα βρώσιμα. Προσέξτε λοιπόν πολύ τι αγγίζουν τα παιδιά σας και φέρτε μαζί σας απολυμαντικό τζελ χεριών. Να θυμάστε ότι υπάρχουν επίσης ορισμένα είδη δυνητικά ενοχλητικών και δηλητηριωδών φυτών και λουλουδιών, όπως οι τσουκνίδες.

Τραύματα και μώλωπες: στα παιδιά αρέσει να εξερευνούν και τα βουνά είναι σίγουρα μια υπέροχη ευκαιρία. Ενθαρρύνετε αυτή την επιθυμία για περιπέτεια διδάσκοντάς τους να προσέχουν τυχόν επικίνδυνες καταστάσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πτώσεις, μικρά τραύματα και τραυματισμούς. Εάν ο προορισμός σας δεν περιλαμβάνει καταφύγιο ή καμπίνα, όπου είναι συνήθως εξοπλισμένα για αυτές τις περιπτώσεις, φέρτε μαζί σας ένα μίνι κουτί πρώτων βοηθειών με απολυμαντικό, έμπλαστρα και μερικούς επιδέσμους για μικρές πληγές.