Το μωρό σας, από τον πρώτο μήνα έως τον τρίτο.

Jun 23 , 2022

Το μωρό σας, από τον πρώτο μήνα έως τον τρίτο.

Πώς αλλάζει το μωρό τους 3 πρώτους μήνες της ζωής του.

Στο νεογνό από 1 έως 3 μηνών, η ψυχοκινητική ανάπτυξη τρέφεται από τη συνεχή αλληλεπίδραση με τη μητέρα και το περιβάλλον.

Πρώτοι 3 μήνες ζωής: ανάπτυξη που έχει τον δικό της χρόνο

Από τη γέννηση έως τον τρίτο μήνα της ζωής του, το νεογέννητο αρχίζει να αποκτά τις πρώτες του κινητικές, γνωστικές, σχεσιακές και συναισθηματικές δεξιότητες. Είναι μια διαδικασία που βασίζεται στη συμβιωτική σχέση μητέρας-παιδιού, η οποία λαμβάνει χώρα με διαφορετικούς χρόνους και μεθόδους από μωρό σε μωρό. Η γνώση των σταδίων ανάπτυξης βοηθά τη νέα μητέρα να δώσει τα σωστά ερεθίσματα στο μικρό της, χωρίς να το υποβάλλει σε υπερβολικές απαιτήσεις και για να σέβεται τους χρόνους ανάπτυξής του.

Από 1 έως 2 μηνών: μεγάλη πρόοδος σε λίγες εβδομάδες

Τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του, το μικρό κάνει σημαντική πρόοδο. Μειώνει σταδιακά τα ακούσια αντανακλαστικά για να κάνει χώρο για τις πρώτες εκούσιες κινήσεις. Η ικανότητά του να πιπιλάει το στήθος βελτιώνεται μέρα με τη μέρα. Σε περίπου 2 μήνες αρχίζει να σας ακολουθεί με τα μάτια του, να κοιτάζει το πολύχρωμο παιχνίδι που κρέμεται στην κούνια του και να βγάζει τις πρώτες φωνές.

Στο μωρό 2 μηνών το χαμόγελο είναι ακόμα ενστικτώδες

Στους 2 μήνες το μικρό σας στηρίζει καλύτερα το κεφάλι του όταν είναι στην αγκαλιά σας και αν είναι ξαπλωμένο με το στομάχι του το σηκώνει ελαφρά για να γυρίζει το πρόσωπό του που και που. Απαντά στο βλέμμα χαμογελώντας, έστω και μόνο από ένστικτο. Το επίπεδο προσοχής του έχει βελτιωθεί και μπορεί να δει πιο σύνθετες εικόνες, για παράδειγμα οριζόντιες γραμμές, προς το παρόν μόνο σε μαύρο και άσπρο. Μόνο προς το τέλος του δεύτερου μήνα θα αρχίσει να ξεχωρίζει και το κόκκινο και το πράσινο.

Στους 3 μήνες, οι κινήσεις είναι πιο ακριβείς

Τώρα που είναι 3 μηνών, το μωρό σας στηρίζει το κεφάλι του χωρίς να το αφήνει να πέσει πίσω όταν το σηκώνετε. Οι κινήσεις, που προηγουμένως ήταν ακούσιες, είναι ολοένα και πιο σκόπιμες, ακόμη και αν εξακολουθούν να είναι αδέξιες. Αρχίζει να χρησιμοποιεί τα χεράκια του και όταν βρίσκεται στην κούνια του κουνάει τα χέρια του σε μια προσπάθεια να αγγίξει το παιχνίδι που κρέμεται μπροστά του. Το μωρό 3 μηνών είναι πλέον σε θέση να αναγνωρίσει την πηγή του ήχου και στρέφει το κεφάλι του και όχι τα μάτια του προς την κατεύθυνση από την οποία προέρχεται. Σταματάει να κλαίει και ηρεμεί αν πλησιάσετε ή όταν ακούσει τον ήχο ενός μουσικού κουτιού.