Μωρά και ασθένεια του αυτοκινήτου

Jun 22 , 2021

Μωρά και ασθένεια του αυτοκινήτου

Όταν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο, τρένο ή καράβι, ακόμα και στην παιδική χαρά, η λεγόμενη «ασθένεια των κινήσεων» μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και αδιαθεσία.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για την πρόληψη της ναυτίας στα παιδιά.

Η ασθένεια των κινήσεων ή του αυτοκινήτου, είναι συνηθισμένη στα παιδιά και μπορεί να είναι πολύ έντονη και δυσάρεστη. Παρουσιάζεται σε καταστάσεις που σχετίζονται με την κίνηση, όπως το ταξίδι με το αυτοκίνητο, το τρένο, το αεροπλάνο ή το καράβι, και μπορεί επίσης να συμβεί όταν τα παιδιά παίζουν ή όταν βρίσκονται έξω για παράδειγμα, όταν παρατηρούν τα αξιοθέατα σε ένα πάρκο ψυχαγωγίας.

Η ασθένεια του αυτοκινήτου εμφανίζεται στα παιδιά με ναυτία ή έμετο, ωχρότητα, υπερβολική έκκριση σάλιου, ζάλη, πονοκέφαλο ή αδιαθεσία.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για την πρόληψή της:

- όταν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο ή σε οχήματα με τροχούς, προσπαθήστε να τοποθετείτε τα παιδιά σε μια θέση όπου μπορούν να κοιτάζουν έξω, προς την κατεύθυνση ταξιδίου.

- εάν είναι δυνατόν, μάθετε στο παιδί να κοιτάζει σε ένα σταθερό σημείο (π.χ. ορίζοντας).

εμποδίστε τα παιδιά από το διάβασμα ή από δραστηριότητες που απαιτούν συνεχή οπτική συγκέντρωση (κινητά, φορητές συσκευές, κλπ.)

- να αποσπάτε την προσοχή του παιδιού σας, τραγουδώντας μαζί του, απαγγέλοντας ποιήματα ή λέγοντας ιστορίες.

- να αποφεύγεται η απότομη κίνηση του κεφαλιού τους.

- αν μπορείτε να ταξιδεύετε νύχτα και, αν όχι, τοποθετήστε γυαλιά ηλίου με σκοτεινούς φακούς στο παιδί σας.

- να ενθαρρύνετε τα μικρά παιδιά να χαλαρώσουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ή να τα τοποθετείτε όσο το δυνατόν πιο κοντά στο κέντρο του οχήματος σε ανακλινόμενη θέση με κλειστά μάτια.

- όταν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο ή πούλμαν, ενθαρρύνετε τα παιδιά να μιμούνται τον οδηγό και να γέρνουν το σώμα τους προς την κατεύθυνση των στροφών.

- να ετοιμάζετε ελαφριά γεύματα, αποφεύγοντας τις βαριές τροφές.

- αποφύγετε δυσάρεστες ή έντονες οσμές στο εσωτερικό του οχήματος και εξασφαλίστε επαρκή αερισμό.

Αυτές οι μικρές αλλαγές μπορούν να σας βοηθήσουν να αποτρέψετε την ασθένεια των αυτοκινήτων και να διασφαλίσετε ότι το μωρό σας θα απολαύσει ένα ήρεμο ταξίδι.